Yarışma Var, Yarışan Yok!


2020 Büyükler Türkiye Kupası ve Akademi Türkiye Şampiyonası

31 Ekim Cumartesi günü Sapanca’da düzenlenen 2020 Büyükler Türkiye Kürek Kupası ve Akademi Türkiye Kürek Şampiyonası sona erdi. Yarışmalarda, hem katılımın çok düşük olduğu, hem de rakipsiz yarışlarda birinciliği kürek çekmeden, sadece katılım sağlandığı için verildiği görüldü.

2020 Büyükler Türkiye Kürek Kupasına toplam 32 sporcu katıldı. Fenerbahçe SK ve Galatasaray SK dışında Fatih Örer ve Enes Yenipazarlı ferdi olarak yarıştılar. Kadınlarda Fenerbahçe SK 8 sporcu, Galatasaray SK 1 sporcu olmak üzere sadece toplam 9 kadın sporcu katıldı. Erkelerde Fenerbahçe SK 14 sporcu, Galatasaray SK 7 sporcu, Ferdi 2 sporcu olmak üzere toplam 23 erkek sporcu katıldı. Türkiye Kupası’nda 11 yarış tertiplendi ancak 5 yarışa (BLM2x, W2x, LW2x, W2-, LW1x) Fenerbahçe SK dışında katılım olmadığı için yarışılmadı ve katılım sağlayanlar birinci ilan edildi. M2- yarışına Fenerbahçe SK 2 ekiple katılım sağladı ve rakipsiz yarışıldı.

2020 Akademi Türkiye Kürek Şampiyonası’na Boğaziçi Üniversitesi dışında hiçbir kulübün katılım sağlamadığı görüldü. Toplam 8 yarış tertip edilmesine rağmen sadece 2 yarış (M8+, W4x) rakipsiz olarak yarışıldı, diğer 6 yarış (M2-, M1x, M4-, M2x, W1x, W2x) kürek çekmeden katılım sağlandığı için birinci ilan edildiler. Boğaziçi Üniversitesi 10 erkek, 4 kadın sporcu olmak üzere toplam 14 sporcu ile katılım sağladı.

YORUM :

Yarışma Var, Yarışan Yok!

Yukarıdaki verilere bakıldığında Türk küreğinin bittiğini rahatlıkla söyleyebileceğimiz gibi daha önceki yazımda da ‘Gazoz Kupası – Hayaldi gerçek Oldu‘ bunu açıkça belirtmiştim. Covid 19 bahanesi arkasına gizlenmeye gerek yok. Hem Türkiye’nin en önemli Milli sporcularına sahip çıkılamadığı hem de kulüplere yeterli desteğin verilemediği açıktır.

Milli takım seçmelerine, sporcuların ve kulüplerin katılım sağlamaması, birkaç ekiple yapılan milli takım seçemeleri, Türkiye Kürek Federasyonu’na güven duyulmadığını düşündürüyor.

Kulüplere tekne satmak hevesinden Deniz Küreği yarışlarına çok fazla önem atfedilirken, olimpik branşın bitişine göz yuman, hatta destekleyen Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven bu bitişin baş sorumlusu olarak görülmeli.

20 Ağustos 2020 tarihinde, Sırbistan Kürek Federasyonu seçimleri sonrasında, tüm görevlerinden el çektirilen Nebojsa Ilic’e, sporcusu olmayan Türkiye Milli Kürek takımının baş antrenörü olarak halen ayda 6.000 USD ödenip ödenmediği en büyük merakım. Sırbistan dışında hiçbir ülkede iş bulamamış, hayatı boyunca elle tutulur bir başarı gösterememiş Nebojsa’da Türk küreğinin bitişinden önemli derecede sorumludur.

2012-2016 döneminde Ozan Bayülken’in, 2016-2020 döneminde Yusuf Oktar’ın Teknik Kurul Başkanı olarak, Türkiye Federasyonu Başkanı İlhami İşseven kadar, bu fiyaskonun baş sorumlularıdır.

Yarışma Var, Yarışan Yok!” için 2 yorum

Yorum bırakın