TOKYO Olimpiyatlarında Kürek Branşında Kimler Yer Alacak?


1) 2019 Dünya şampiyonası sonuçlarına göre olimpiyatlarda direk yarışma hakkı kazananlar dışında, kıta- kota seçme müsabakalarında uygulanacak kurallar ve ön değerlendirme.

Covid-19 Küresel salgının sebep olduğu değişikliler sebebi ile 2020 Tokyo olimpiyatları 23 Temmuz – 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacaktır .

Kürek dalında katılacak ülke ve sporcuların nihai seçimi uluslararası olimpiyat komitesi ve FISA nın birlikte organize ettiği yarışmalar ile tespit edilmektedir.

Müsabakalar sonucunda IOC tarafından yürürlüğe giren cinsiyet eşitliği uygulamasına göre Erkeklerde 260, Kadınlarda 260, Toplam 520 sporcu Tokyo Olimpiyatları‘da yarışma  hakkı kazanacaktır.

Ayrıca ev sahibi ülke kotasından bir kadın, bir erkek kürekçi tek çiftede sınıfında yarışabilecek, yine Tripartite adı verilen üçlü komisyon daveti ile iki erkek ve iki kadın sporcu yine tek çifte sınıfında müsabakalarda yer alacaktır böylece katılımcı toplam sayısı 526’ya ulaşacaktır.

Uluslararası Olimpiyat komitesi ve FISA, Tokyo Olimpiyatları öncesinde Kürek dalında olimpiyatlara katılan ülke sayısını arttırmaya yönelik bir dizi kararlar almıştı. Bu yeni uygulamaya göre üç aşamalı yarışmalardan herhangi birinde kurallara uygun olarak başarılı olmak olimpiyatlarda yer almak için;

a) Birinci Aşama

Tokyo olimpiyatlarına katılma hakkı için belirleme süreçlerinden birincisi  Avusturyanın Linz şehrinde 2019 yılında yapılan Dünya Kürek Şampiyonası olmuştur. Bu yarışmalar sonuçlarına  göre katılma hakkı kota kazanan ekip ve ülkelerin bir kısmı  belirlenmiştir.

2019 Linz Büyükler Dünya Şampiyonası‘nda çeşitli tekne sınıflarında Erkeklerde 25 ülke, Kadınlarda 21 ülke Tokyo’da yarışma hakkı kazanmışlardır..

  2020 Tokyo olimpiyatlarına2019  Dünya şampiyonası sonuçlarına göre En fazla katılma hakkıKOTA  kazanan 15 ülke
ÜlkeKadın Ekip sayısıErkek Ekip sayısıToplam 
HOLLANDA5510 
İNGİLTERE5510 
Y.ZELANDA639 
İTALYA459 
AVUSTRALYA448 
USA628 
ROMANYA437 
ALMANYA156 
POLONYA246 
KANADA516 
ÇİN426 
İRLANDA224 
FRANSA224 
İSPANYA213 
İSVİÇRE213 

TOKYO OLİMPİYATLARINDA KÜREK DALINDA KOTA VERİLECEK TEKNE VE SPORCU SAYILARI

(Kadın ve Erkekte aynı tekne ve Eşit kota sayısı uygulanacak )

Tekne (Kadın-Erkek)2019 Dünya Şampiyonasından Hak kazananarAsya Okyanusya Kıta seçmeleriAfrika Kıta seçmeleriAmerika Kıta seçmeleriAvrupa Kıta seçmeleriFinalQualification yarışlarından LuzernToplam Ülke sayısı  Toplam sporcu sayısıKadın +Erkek Toplam
1x9          Ülke5       Ülke5     Ülke5    Ülke3  ülke2   ülke32(29+1+2)3264
2-112132652
2x112132652
4-82104080
4x82104080
8+52763126
Hf 2x731322183672
       103263526

b) İkinci Aşama :

KITA SEÇMELERİ

IOC ve FISA 2019 Dünya şampiyonası neticelerine göre Tokyo’da yarışma hak kazanan ülkeler dışında Kıta seçmeleri yarışmaları düzenlemektedir ve bu yarışmalara o kıtada yer alan ülkeler iştirak etmektedir.

Afrika Kıta Seçmeleri:

Afrika kıta seçmeleri 10-12 ekim 2019 tarihinde Tunus’ta yapılmış tek çifte erkek ve kadında 19 ülke katılmış 5 ülkeye kota verilmiştir. Bu ülkeler; Kadınlarda NAM, MAR, UGA, TOG, NGR olmuştur. Erkek tek çiftede ise  EGY, ZIM, BEN, CIV, LBA seçmeleri kazanan ülkeler olmuştur.

Diğer bir branş olan hafif kilo iki çiftede kadınlarda 6 ülke katılmış Tunus birinci olarak hak kazanmış erkeklerde ise 14 ülke katılmış Cezayir birinci olarak Tokyo biletini almıştır.

Amerika Kıta Seçmeleri:

 2-5 Nisan 2020’de Brazilya’nın Rio şehrinde yapılacak iken salgın nedeni ile ertelenmiş ancak henüz yeni  tarih tespit edilmemiştir.

Asya, Okyanusya Seçmeleri:

Asya ve Okyanusya ülkelerinin beraber katılabileceği bu müsabakalar corona virüs sebebi ile ertelenmiş tarih henüz anons edilmemiştir.

Avrupa Kıtası Seçme Yarışmaları:

Kürek dalında Dünya şampiyonalarında kota hakkı alamayan Avrupa Olimpiyat Komitesi üyesi ülkeleri Tokyo olimpiyatları öncesine kadar Avrupa kıta seçme yarışmaları organize edilmediğinden, İsviçre’nin Luzern parkurunda organize edilen ve olimpiyat katılımı için son şans olan Final Qualification yarışmaları adı verilen müsabakalara iştirak etmekteydiler.Türkiye de bu ülkelerden biridir.

FISA’ya üye olup ilgili tekne sınıfında olimpiyat katılma hakkı kazanamamış tüm ülkelerin ekiplerine  açık olan Final Qualification regatta ismi verilen bu müsabakalarda çok güçlü ülkeler mücadele ediyor, müthiş rekabette kota alan ekipler yaklaşık 2 ay sonraki olimpiyatlarda olimpiyat şampiyonu dahi olabiliyordu.

(2016 yılında İsviçrenin Luzern şehrinde yapılan Rio olimpiyat qualification müsabakalarına Türkiye iki ekip ile iştirak etmiş iki tek dümencisiz de Onat KazaklıFuad Rafail ekibi yarı finalde  elenerek şansını kaybederken hafif kilo iki çifte sınıfında ise antrenörlüğünü  Recep Akıcı‘nın yaptığı  Enes KuşkuHüseyin Kandemir ekibi bir önceki Londra Olimpiyat şampiyonu olan Danimarka ekibini geçerek tarihi bir başarı ile olimpiyatlarda yarışma hakkı kazanmıştır. Bu ekibin hamlacısı Enes Kuşku yarışmalardan 30 gün önce yaşanan talihsiz bir olay neticesinde yaralanmış ekip değişikliği yapılmak zorunda kalınmış bu durum doğal olarak performansı çok olumsuz etkilemiştir.)

Uluslararası olimpiyat komitesi ve FISA, 2020 Tokyo olimpiyatları için kürekte ülke katılımını arttırmak için katılım ve kota kurallarını değiştirmiş, geçmişte hiç yapılmayan Avrupa Kıta Kotası yarışmalarını ilk kez seçme programına dahil etmiştir.

Bu yeni uygulama ve kurallar ile  Y.Zellanda, Avustralya, Kanada , Amerika gibi güçlü kürek ülkeleri ile  Olimpiyat öncesindeki  dünya şampiyonasında birden fazla kota kazanan Avrupa ülkeleri nin Avrupa kıta yarışmalarına iştiraki  önlenmiştir.

Böylece Dünya şampiyonasında hiç kota kazanamamış Avrupa ülkelerinin olimpiyatlarda yer alma  şansı geçmişe göre çok artmıştır.

Avrupa kıtası yarışmaları 5-7 Nisan tarihinde İtalya Varese şehrinde Erkek/Kadın Tek çifte ve Hafif kilo iki çifte tekne sınıfında yapılacaktır.

Tokyo Olimpiyatları Avrupa Kıta Seçmelerinde Yeni kurallar:

Bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa Olimpiyat Komitesi üyesi ülkeler katılabilecektir.

Kadın/Erkek Tek çiftede 3 ülkeye, hafif kilo iki çiftede iki ülkeye olimpiyat kotası verilecektir.

Avrupa kıta müsabakaları sonrasında müsabaka sonuçlarına bakılacaktır.

Eğer bir ülke 2019 şampiyonasında herhangi teknede 1 kota kazanmış ise Avrupa kıta yarışlarında tekrar 2 teknede kota hakkı kazansa bile bunlar arasından sadece birinde ve en iyi sıralamadaki teknede kota hakkı alabilecektir.

Her iki tekne aynı sıralamada ise ülkeler bu ekiplerden sadece birinde tercih hakkını kullanacaktır.

Bu durumda sıralamadaki bir sonraki ülke kota hakkı alacaktır

Eğer bir ülke 2019 dünya şampiyonasında hiç kota elde edemedi ise Kıta elemesinde eğer 2 kota hakkı almış ise iki teknede katılma hakkını kullanabilecektir

c) Üçüncü Aşama :

 FİNAL QUALİFİCİATİON MÜSABAKALARI

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve FISA, Tokyo Olimpiyatları için bir önceki Dünya Şampiyonası’nda ve kıta yarışmalarında olimpiyatlarda yarışma kotası kazanamayan ekipler için bir şans daha tanımış ve bu ülkeler için Final Qualification yarışmaları düzenlemiştir.

Final Qualification müsabakaları ise 16-18  Mayıs 2021 tarihinde de İsviçre’nin Luzern şehrinde gerçekleşecektir. Kadın/Erkek olimpik 7 tekne sınıfında düzenlenecek yarışmalarda her teknede 2 kota verilecektir.

Bu müsabakalara 2019 Dünya şampiyonasında ve Kıta Qualification yarışmalarında Tokyo olimpiyatlarında yarışma hakkı kazanamamış tekne sınıflarında FISA’ya üye bütün ülkeler iştirak edebilecektir.

Eğer bir ülke kıta elemelerine katılmış ve kota hakkı kazanmış bir sporcusunu Final Qualifikasyon yarışlarında yarıştırmak isterse bunu yapabilir ancak yarışma öncesi bildirmek mecburiyetindedir. Bu sporcu yine bir kota kazanırsa hak feragati vb. ek kurallar uygulanır.

BAZI TEKNE SINIFLARINDA ÖN DEĞERLENDİRMELER:

Erkekler İki Tek Dümencisiz;

2019 Dünya şampiyonasında 11 ülke direk olarak tokyo hakkı kazanmıştır Bu tekne sınıfında kural gereği kıta elemeleri yapılmayacak olup 16-18 Mayıs tarihinde İsviçre’nin Luzern şehri parkurunda yapılacak olan Final Qualification yarışmaları sonunda iki ülke daha  olimpiyat katılma hakkı kazanacaktır. Toplamda 13 ülke Tokyoda yer alacaktır.

  ERKEKLER İKİ TEK DÜMENCİSİ DE 2019 DÜNYA ŞAMPİYONASINDA DİREK OLİMPİYAT YARIŞMA  HAKKI KAZANAN 11  ÜLKE
 HIRVATİSTAN
 YENİ ZELLANDA
 AUSTRALYA
 İTALYA
 İSPANYA
 FRANSA
 SIRBİSTAN
 KANADA
 GÜNEY AFRİKA
 ROMANYA
 BELARUS
                        İKİ TEK DÜMENCİSİZ TOPLAMYARIŞACAK 13 ÜLKE Kıta elemesi yok, Final Qualification müsabakaları 16-18 Mayıs 2021 LUZERN (İKİ ÜLKE KOTASI VERİLECEK ) (Muhtemel katılacak ülkeler ve 2019 Dünya şampiyonasında elde ettiği sıralama )
İNGİLTERE  12.USA13
HOLLANDA18.ÇİN19
ÇEK CUMHURİYETİ21.İRLANDA 25
POLONYA14.TÜRKİYE                    23.
ALMANYA 17UKRANYA
YUNANİSTAN 22AVUSTURYA
DANİMARKA  15İSVİÇRE
MACARİSTAN 28RUSYA
ARJANTİN16+++DİĞER ÜLKELER ?????

 Hafif Kilo İki Çifte :

Bu tekne sınıfında 2019 dünya şampiyonası sonuçlarına göre kadın ve erkekte  yedi ülke direk olimpiyatlarda yarışma hakkı kazanmıştır.

Toplamda 18 ülke kadın ve erkek hafif 2x Tokyo da yarışma şansı bulacaktır. Yapılan Afrika kıta elemelerine kadınlarda 6 ülke katılmış Tunus birinci olmuştur. Erkeklerde ise 14 ülke katılmış Cezayir Tokyo’da yarışma hakkı kazanmıştır.

Avrupa kıta seçmeleri 5-7 Nisanda İtalya’nın Varese parkurunda yapılacaktır, bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa olimpiyat komitesi üyesi ülkeler katılabilecekir. Bu müsabakalar sonunda yukarıda izah edilen kurallarada bakılarak erkeklerde ve kadınlarda  iki ülkeye Tokyo bileti verilecektir.

İki çifte hafif kilo Erkeklerde ve Bayanlarda Dünya Şampiyonası’nda ve sonrasında  kıta seçmelerinde başarılı olup olimpiyat hakkı alamayan ülkeler için son olarak bir şans daha verilecek olup 16-18 mayıs 2012 tarihinde İsviçre’nin Luzern parkurunda yapılacak Final Qualification yarışmalarında erkek ve kadın hafif iki çiftede iki ülkeye daha olimpiyatlara katılma  hakkı verilecektir, bu müsabakada bu tekne sınıfında  olimpiyat hakkı kazanamamış bütün ülkeler iştirak edebilecektir.

HAFİF KİLO İKİ ÇİFTEDE 2019 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARINA GÖRE DİREK                                             TOKYO OLİMPİYAT KATILMA HAKKI KAZANAN 7 ÜLKE
 IRLANDA
 İTALYA
 ALMANYA
 NORVEÇ
 İSPANYA
 POLONYA
 BELÇİKA
ERKEKLER HF.2X   AVRUPA KITA SEÇMELERİ  VARESE  (2 ÜLKEYE KOTA VERİLECEK) (Muhtemel ülkeler ve 2019 Dünya şamp.sıralama yeri)ERKEKLER HF.2X FINAL QALİFİCATION YARIŞLARI LUZERN (2 ÜLKEYE KOTA VERİLECEK) Muhtemel ülkeler ve 2019 Dünya şamp.sıralama yeri)
Avusturya    13.ÇEK CUMHURİYETİ 10.
Portekiz        14.USA                           15.
Ukranya20.FRANSA                    16.
Türkiye 21.DANİMARKA           17.
Yunanistan 22.İNGİLTERE              18.
Slovakya 23İSVİÇRE                19.
Rusya 25.JAPONYA 24,
Kazakistan                 29.Hon-kong 26.
UZBEKİSTAN28.Güney Afrika
SlovenyaHollanda –
FINLANDİYA++++++GELECEKdiğer ülkeler??
ESTONYA 
İsveç 
Bulgaristan 

Erkekler Tek Çifte:

Erkekler Tek çiftede 2019 Dünya şampiyonasında sıralamada ilk 9 ülke Tokyo olimpiyat hakkı kazanmıştır bu ülkeler : Almanya, Danimarka, Norveç, Litvanya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zellanda, Hırvatistan, İtalya

                                                                   ERKEKLER TEK ÇİFTE OLİMPİYAT KOTASI OLARAK 32 ÜLKEYE TEK ÇİFTE ERKEK VE BAYANDA YARIŞMA HAKKI TANINACAK
AVRUPA KITA SEÇMELERİ VARESE 5-7 NİSAN Muhtemel Ülkeler ve 2019 Dünya Şamp. sıralamadaki yeri (3 Ülkeye kota verilecek)FINAL QUALİFİCATİON YARIŞLARI LUZERN 16-18 MAYIS Muhtemel ülkeler ve 2019 Dünya Şamp. sıralamadaki yeri (2 Ülkeye kota verilecek)
Yunanistan 11.Polonya 10.
Azerbaycan 12.İngiltere 14.
Bulgaristan 13.Fransa 18.
İsrail 15.İsviçre 19.
Sırbistan 16.Romanya 23.
Türkiye 20.İspanya 26.
Avusturya 27.İrlanda
Kazakistan28.+++++diğerülkeler?????
Finlandiya 29. 
Uzbekistan 30. 
Estonya  40. 
Rusya – 
Belçika – 
İsveç– 
Macaristan 

10-12 Ekim  tarihinde Afrika kıta elemeleri Tunus’ta yapılmış tek çifte kadında ve erkekte  19 ülke katılmış 5 ülkeye kota verilmiştir, bu ülkeler kadınlarda NAM, MAR, UGA, TOG, NGR olmuştur  Erkek tek çiftede ise  EGY, ZIM, BEN, CIV, LBA seçmeleri kazanan ülkeler olmuştur.

Avrupa Kıta elemeleri 5-7 Nisanda İtalya’nın Varese parkurunda yapılacak olup yarışmalar sonucunda ilk 3 dereceyi alan sporcular olimpiyat hakkı kazanacaktır. Bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa olimpiyat komitesi üyesi ülkeler katılabilecektir

Kıta elemelerinde de başarılı olamayan ülkeler son kez  İsviçre’nin Luzern parkurunda 16-18 mayıs 20121 tarihinde düzenlenecek yarışmalarda bir kez daha şansını deneyecek ve ilk iki tekne olimpiyat hakkı alacaktır.

Recep Akıcı / Boğaziçi Üniversitesi

TOKYO Olimpiyatlarında Kürek Branşında Kimler Yer Alacak?” için 4 yorum

Yorum bırakın