Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları Kota Arayışındaki Sporcularımız


5-7 Nisan 2021 tarihinde İtalya’nın Varese kentinde Avrupa Olimpiyat Kalifikasyon, 15-17 Mayıs 2021 tarihinde İsviçre’nin Lucerne kentinde Final Kalifikasyon yarışları düzenlenecek. Ülkemizde bu yıl 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nda kota kazanabilmek için birçok ekip çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.

Türkiye Kürek Federasyonu kota için çalışan Milli sporcuları ve tekne kategorileri hakkında hiçbir açıklama yapmadı. Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven açıklamalarında 3 ekibin olimpiyat kotası arayışı içinde olduğundan bahsetmiş ve bu ekiplerden birinin kadın ekiplerden oluşabileceğini duyurmuştu.

2021 Büyükler Türkiye Kürek Şampiyonası sonuçlarına bakarak kota arayışı içinde olabileceğini düşündüğüm ekipleri aşağıda sıraladım. Ekiplerin değişmesi kota yarışları öncesi yapılacak test yarışlarına göre değerlendirilecektir. Aşağıda sunulan ekipler Milli Takım Antrenörleri tarafından çaprazlanarak da değerlendirilebilir.

M1x (Erkekler Tek Çifte) : Onat Kazaklı

LM2x (Hafif Kilo Erkekler İki Çifte) : Bayram SönmezDenizhan Aydın

LM2x (Hafif Kilo Erkekler İki Çifte) : Fatih ÜnsalMert Kaan Kartal

LM2x (Hafif Kilo Erkekler İki Çifte) : Şefik Can ÇakmakEnes Gök

W2x (Kadınlar İki Çifte) : Didem SürerPetek Hepsağ

LW2x (Hafif Kilo Kadınlar İki Çifte) : Mervenur UsluElis Özbay

LW2x (Hafif Kilo Kadınlar İki Çifte) : Ebru AkınalNigar Hatun Demiroğlu

M2- (Erkekler İki Tek) : Selahattin GürsoyGökhan Güven

İtalya Varese‘de LM2x kategorisinde Fatih ÜnsalMert Kaan Kartal, Bayram SönmezDenizhan Aydın veya Şefik Can ÇakmakEnes Gök ekiplerden biri tercih edilecek ve kota yarışlarına katılanacak. 2019 Dünya Şampiyonası‘nda da kota kazanma imkanı arayan Milli Takım, Bayram SönmezEnes Yenipazarlı ile şansını denemişti. Hatta ekipler arasında birbirine çok yakın dereceler görülünce hangisi ile katılacağına karar veremeyen Milli Takım antrenörlerinin yazı-tura atarak bu kararı verdiği kulaktan kulağa duyuldu. Normal şartlarda sıranın FatihMert ikilisinde olmasına rağmen Türkiye Şampiyonası‘nda BayramDenizhan bu ekibi geçmişti. Yarışçılıkları ile tanınan, daha önce de birçok kez ülkenin gurur kaynağı olan FatihMert Türk kürek tarihinde ilkleri başarmıştı. İtalya Varese‘de kota şansı arayacak sporcularımız burada kota kazanamaması durumunda İsviçre Lucerne‘de tekrar kota yarışlarına aynı ekiple veya bir başka ekiple şansını deneyecek.

M1x kategorinde Türkiye’de Onat Kazaklı neredeyse rakipsiz yarışımasına rağmen. Dünya’da bu kategoride çok büyük rekabet olduğundan uluslararası alanda madalya kazanma şansını yakalayamadık. Onat Kazaklı İtalya Varese‘de kota kazanmak için çalışmalarına devam ediyor. Eğer İtalya Varese‘de kota kazanamazsa, şansını İsviçre Lucerne‘de aramaya devam edecek. Ülke olarak herhangi bir kategoride olimpiyat kotası kazanamamız halinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi‘nden bu kategoride Onat Kazaklı‘ya davet gelmesi muhtemel.

W2x kategorisi yine büyük mücadelelerin olduğu kategorilerden. Didem Sürer ve Petek Hepsağ ile kota arayışında olduğumuzu düşündüğüm ekip için olimpiyat kotası her ne kadar zor da olsa şanslarını sonuna kadar zorlayacaklardır. Kadınlar kategorisinde olimpiyat kotası almamız halinde Türk Kürek tarihinde bir ilk yaşanacak.

LW2x kategorinde Ebru Akınal, Nigar Hatun Demiroğlu, Elis Özbay ve Mervenur Uslu kota kazanabilmek için Milli takımdaki çalışmalarına devam ediyorlar. LW2x kategorisinde hem Varese‘de hem de Lucerne‘de kota yarışlarına girme hakkımız var. kadın sporcularımızdan oluşturulacak bir ekiple bu kategoride olimpiyat kotası arayışımızı sürdürebiliriz.

M2- kategorisinde 2019 Dünya Kürek Şampiyonası‘nda Besim Tolga ŞahinoğluSelahattin Gürsoy ile yarışmalara katıldık ve birkeç salise ile olimpiyat kotası kazanma şansını kaybettik. Türkiye Şampiyonası‘nda Selahattin GürsoyGökhan Güven M2- ekibinin başarılı sonuçlar aldığı görülmüş ve bu ketegoride Milli Takım‘ın İsviçre‘de kota yarışlarına katılması muhtemeldir. M2- ekibinin azimli bir şekilde çalışmaların ara vermeden olimpiyat kotası için çalıştıklarını ve olimpiyat kotasına yakın ekiplerden olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için Recep Akıcı‘nın analizini okumalarını tavsiye ediyorum. “TOKYO Olimpiyatlarında Kürek Branşında Kimler Yer Alacak?

Yukarıda bahsi geçen sporcularımızın World Rowing profillerine ulaşmak için tıklayınız;

Bayram Sönmez, Besim Tolga Şahinoğlu, Denizhan Aydın, Didem Sürer, Ebru Akınal, Elis Özbay, Enes Gök, Enes Yenipazarlı, Fatih Ünsal, Gökhan Güven, Mert Kaan Kartal, Mervenur Uslu, Nigar Hatun Demiroğlu, Onat Kazaklı, Petek Hepsağ, Selahattin Gürsoy, Şefik Çakmak

Kota arayışındaki ve Milli takım içerisindeki gençler de dahil tüm sporcularımıza başarılar dilerim.

Okan Pamay
sekiztek.wordpress.com/iletisim

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları Kota Arayışındaki Sporcularımız” için 2 yorum

Yorum bırakın