Kaza geliyorum diyor! Dikkat!


Son zamanlarda Deniz Küreği kulüpleri sayısı çoğaldı ve bu branşa olan ilgi epeyce artmış durumda. Rekreasyon yapan sporcular Türkiye’nin her tarafına dağılmış kulüplerde eski kürekçilerle antrenman yapıyor bu eski kürek sporcularına antrenör veya hocam diye hitap ediliyor.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, eski kürek sporcusu olmak kişinin antrenör olduğu anlamına gelmediği.

Türkiye Kürek Federasyonu kulüplerin federe olabilmeleri için birçok ön şart koşuyor, iskeleden tutun da malzemelerine, araç gereçlerine kadar. Hatta kulüplerin federe olabilmeleri için 2. kademe antrenör çalıştırmaları şartı olmazsa olmazı. Ancak bu yetmez. Kulüpler 2. kademe bir antrenör çalıştırıp yanına antrenörlük belgesi olmayan birçok kürek sporcusuyla antrenman yaptırıyor sporcularına.

Daha önce ‘Haliç’te kano faciası!‘ yaşanmış. Allah korusun herhangi bir sporcunun başına kötü bir olay gelirse bunun hesabını kimse veremez.

Gençlik ve Spor Bakanlığı antrenör olabilmenin şartlarını iyileştirdi. Hem 3 aylık ön eğitim ve sınav şartı getirdi hem de yaş sınırını 18’e indirdi. Burada Türkiye Kürek Federasyonu’na düşen görev bu işleri daha sıkı tutup antrenör olmayanların kulüplerde çalışmasının önüne geçmek olmalı. Burada federe olmamış kulüplere de federasyonun veya bakanlığın bir yaptırımı olmalı. Yoksa 50/100 bin lirası olan birkaç tekne alıp ben kulüp oldum diye çıkacak ortaya…

Önümüzdeki dönemde Türkiye Kürek Federasyonu’nun bu işleri daha sıkı tutacağına inancım tamdır. Burada kulüpler de üzerlerine düşen görevi gerektiği gibi yerine getirmelidir. Sporcuların da çalıştıkları kişilerin ‘gerçekten antrenör mü, değil mi?’ tam olarak bilgi sahip olmaları gerekir. Hatta kaçıncı kademe antrenörle çalıştıklarını, tecrübelerinin hangi seviyede olduğunun bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.

Kürek kulübü olmanın hakkını veren kulüplerin daha öne çıkabilmesi ve bu kulüplerimizin haklarının korunması adına atılması gereken adımlar vardır ve Türkiye Kürek Federasyonu bu adımları çok yakında atacaktır.

Okan Pamay
sekiztek.wordpress.com/iletisim

Yorum bırakın