Nehirler, TED kürek kulübü ile uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapacak


TED Edirne Koleji, kürek Kulübü için ilk seçmeler gerçekleştirdi. Edirne’nin ilk ve tek kürek kulübünü kente kazandıran TED Edirne Koleji’nde 9. Sınıf öğrencileri için düzenlenen seçmelerde kadınlar ve erkekler olarak iki takım kuruldu. TED Edirne Koleji Kurucusu Nesim İba; “Önümüzdeki dönemde Dünya’nın birçok ülkesinden katılımcıyla organizasyon düzenleyip ev sahipliğini de TED Edirne Koleji’ne yaptıracağız” dedi. Önümüzdeki günlerde Kürek kulübü için Edirne Valiliği ile TED Koleji, Meriç Nehri kenarında bir spor tesisi kurmayı planlıyor.

Edirne’yi kürek sporu dünyasına kazandırma hedefleri olan TED Edirne Koleji, Kırkpınar’dan sonra kentte ikinci bir spor dalı olarak dünya şampiyonasına ev sahipliği yapmayı planlıyor. Edirne halkına kürek sporunu tanıtmayı ve sevdirmeyi hedefleyen TED Edirne Koleji, yurt dışında gerçekleştirilecek kürek sporu turnuvalarında Edirne’yi ve Türkiye’yi temsil etmeyi hedefliyor. Kentteki üç nehri kürek sporuyla tanıtmayı ve turizme kazandırmak isteyen TED Koleji, geleceğin önemli sporcularını yetiştirmeyi amaçlıyor.

40 öğrenci katıldı

TED Edirne Koleji spor salonunda gerçekleştirilen seçmelere, 40 öğrenci katıldı.

9. sınıf öğrencilerinin atletik uygunluk ve fiziksel kriterlerine göre teste tabi tutulduğu seçmeler, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yapıldı. İlk aşamada fiziksel uygunluk testi ile başlayan seçmeler, dayanıklılık testleri ile devam etti. Fiziksel kriterlere uygun öğrenciler, kürek takımında yer aldı.

“Adaptasyon dönemi kısa sürede aşılacak”

Bu spor dalının Amerika’da 7’den 70’e herkes tarafından yoğun ilgi gördüğünü aktaran TED Edirne Koleji Kurucusu ve Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba, seçmelere katılan TED Edirne Koleji 9’uncu sınıf öğrencilerine geleceğe yönelik tavsiyelerde bulundu. Kolej toplantı salonunda kürek kulübü takımı öğrencileriyle bir araya gelen Kulüp Başkanı Nesim İba, adaptasyon döneminin kısa sürede aşılabileceğini söyledi.

“Dünyaca ünlü yarışmalara katılmayı hedefliyoruz”

Kürek sporunun Türkiye’de çok bilinmediğini ifade eden İba;  “Avrupa’da ve dünyanın birçok ülkesinde bu spor dalı ile ilgili turnuvalar düzenleniyor. 9’uncu sınıf olduğunuz için bununla ilgili çalışma fırsatınız çok olacak. Mezun olsanız da bu sporu burada devam ettirebileceksiniz. Dünya’nın neresinde olursa olsun TED Edirne Koleji olarak bu yarışmalara katılmayı hedefliyoruz. Bu spor, bir okulu yapmak kadar önemlidir. Bu yüzden ilk etapta katılımı yoğun gördüm. Nehre inemesek bile havuzun içinde bunun antrenmanını yapmak için gereken çalışmaları yapacağız. Bu işte heyecan ve istemek çok önemlidir. Sizdeki bu heyecanı görmek beni mutlu etti. İleriki zamanlarda Dünya’nın birçok ülkesinden katılımcıyla organizasyon düzenleyip ev sahipliğini de TED Edirne Koleji’ne yaptıracağız. Dünyanın birçok yerinden gelen sporcuyla tanışma fırsatınız olacak. Siz yeter ki çaba gösterin ben elimden gelen desteği sağlamaya hazırım” ifadelerini kullandı.

“Mart ayında kamp alanı yapılacak”

Mart ayında Kürek Kulübüne Meriç Nehri kenarında bir yer tahsis edileceğini aktaran İba, öğrenciler için yapılacak kamp alanında birçok çalışma ve etkinliğin düzenlenebileceğini söyledi.

“Yapması sizden, desteklemesi bizden”

Kürek sporunun özveri isteyen bir iş olduğunu ifade eden İba, öğrencilerin motivasyonunu yükseltmek için yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Yapması sizden desteklemesi bizden. Benim de bu spora karşı ilgim arttı. Videolar izliyorum ve araştırmalar yapıyorum. Ben de öğrencilerimizle beraber öğreneceğim”

“TED Edirne Koleji olarak mezunlar Derneği kurulacak”

TED Edirne Koleji olarak mezunlar Derneği kuracaklarını ifade eden İba; “okulumuzun ilk mezunları buradan olacak. Buradan mezun olsanız da burada bir ofis tesis edeceğiz. Bu okuldan mezun olan kişiler sizin yanınıza gelecek. TED gibi bir okuldan mezun olmak çok önemlidir. Mezun olduğunuzda okulun yeni öğrencilerine öncü olacak ileride siyaset ve iş insanı olacaksınız. Bu okulun ilk mezunları olacağınız için bunları mezunlar derneği çatısı altında bu okuldan veya başka TED kolejlerinden mezun olan kardeşlerinize de öncü olacaksınız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“İba’nın isteği ve çabası sayesinde buralara kadar geldik”

Türkiye’de yaklaşık 40 kürek kulübünün aktif bir şekilde spor faaliyetlerine devam ettiğini belirten TED Edirne Koleji Lise Müdürü Kaan Sezgin, Trakya’da ve Edirne’de ilk kürek kulübü olma özelliğini elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Çeşitli yatırımları yaptıklarını aktaran Sezgin; “Kolejimizin kurucusu Nesim İba’nın vizyonu, isteği, çabası, desteği ve enerjisi sayesinde buralara kadar geldik. TED Koleji bünyesine 10 tane kürek teknesi alındı. Bu takımın öğrencilerini yetiştirmek için TED Edirne Koleji Kürek takım seçmeleri yapıldı. İlk etap 9’uncu sınıflara yapıldı. Daha sonra Ortaokula kadar yapılacak. 12 yaşından büyük 70 yaşına kadar bu sporu herkes yapabilir” dedi.

“Çekirdekten yetiştirmek istiyoruz”

Kürek kulübü sporcularını çekirdekten yetiştirmek istediklerini söyleyen Lise Müdürü Kaan Sezgin, ayrıca Edirne’ye Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra ikinci bir simge spor dalı armağan etmek istediklerini aktardı.

Meriç Nehri’nin bu spor dalı için en önemli kaynaklardan birisi olduğunu belirten Sezgin; “Nehrimizi aktif sporla tanıtmak ve kullanmak istiyoruz. Bununla ilgili çeşitli spor aletlerimiz mevcut. Tüm alt yapıları hazırladık. Sıra öğrencilerimizi bu spora hazırlamaya geldi. Bundan sonraki amacımız Türkiye şampiyonalarında yer almaktır. Uzun vadede de Edirne’mizde ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapma isteğimiz var. Türkiye’ye, milli takımlara iyi kürek kulübü sporcuları yetiştirmek istiyoruz” dedi.

“Deniz sporu olarak kalmış bu spor, özünde nehir sporudur”

Çeşitli yaş gruplarında takımların olacağını aktaran Sezgin, ilk amaçlarının bu sporu tanıtmak ve yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı.

“TED koleji öğrencileri kürek sporu öncüleri olarak anılacak”

Sporun anlatılması ve tanıtımının da büyük önem taşıdığını ifade eden Sezgin; “Bu spor dalına ilgi duyan herkesi kulübümüze bekliyoruz. Dışarıdan katılacak öğrencilerimize de kapımız açık. Uzun, sürekli, disiplinli ve daima antrenman isteyen bir spor olduğu için çocuklarımıza bu bilinci kazandırmak istiyoruz. Bunun planlamalarını da yapıyoruz. İlerleyen süreçte onların da duyurularını yapacağız.  Avrupa’da ve İngiltere’de bu spor çok yaygın. Türkiye’de bu spor biraz deniz sporu olarak kalmış. Ama bu spor özünde bir nehir sporudur. Özüne uygun hareket edilmeyen bu sporu Meriç Nehri’nde tanıtmayı düşünüyoruz. Meriç Nehri’nin de bu alt yapıya ev sahipliği yapmasını ve kürek sporu ile anılmasını istiyoruz. TED koleji öğrencilerinin de kürek sporu öncüleri olarak anılmasını istiyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

Salgın sürecinde vücutların biraz hantallaştığını belirten Sezgin, belirlenen çalışmalar doğrultusunda özellikle hafta sonları antrenmanların yapılacağını sonrasında da suya ineceklerini aktardı.  Yapılan görüşmeler neticesinde Edirne Valiliği ile birlikte Meriç Nehri kenarında bir spor tesisi kurulacağını aktaran Sezgin, en kısa sürede çalışmaların başlayacağını dile getirdi.

Kürek sporu Edirne için önemli bir yere sahip olacak

Kürek Kulübü Takımı’nda kadın ve erkek olmak üzere toplam 40 öğrenci olduğunu söyleyen

TED Edirne Koleji Beden Eğitimi Zümre Başkanı Serkan Altındiş, kürek sporunun çok özel bir spor olduğu için öğrencileri de belli kriterlere göre seçtiklerini belirtti.

“Gözümüzü şimdiden Türkiye şampiyonluğuna diktik”

Yoğun başvuru olduğunu ifade eden Altındiş;  “Böyle devam ederse tekne sayısını arttıracağız gibi duruyor. Hedeflerin içinde milli sporculuğa kadar yükselmek isteyenler var. Gözümüzü şimdiden Türkiye şampiyonluğuna diktik. 6 tane kürek makinası aldık. Bunlarla haftada 5 gün 2’şer saat antrenman yapmayı düşünüyoruz. Meriç Nehri kenarında 5 dönümlük bir alanda kurulacak tesiste antrenman yapacağız. Dışarıdan da sporcu alabiliyoruz. İlk etapta güç kuvvet antrenmanı, mekik koşusu, denge beceri koordinasyon çalışması yaptık. Orada dikkatlerini ve hızlarını ölçtük. Kürek makinalarında da çalışma yaptık. İnşallah ilerleyen süreçte çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.

“Çalışarak çok iyi yerlere geleceğimizden eminim”

9. sınıf öğrencilerinden Mehmet Fuat Apaydın, TED Koleji öğrencisi olmaktan ve kürek kulübü takımında yer almaktan mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Başarmanın yarısının çalışmaktan geçtiğini aktaran Apaydın; “Çalışarak çok iyi yerlere geleceğimizden eminim. Çünkü bu sporu zaten çok az yapan var. Bizim için emek harcayan hocalarımız ve Okulumuzun Kurucusu Nesim İba’nın çabalarını boşa çıkarmamak için elimizden geleni yapacağız. Yeterli ve özenli çalışma sonucu şampiyon olabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

“Duyuru yapıldığından beri yakından takip ediyorum”

Okulun kürek kulübü ile ilgili duyuru yapıldığından itibaren yakından takip ettiğini söyleyen 9.Sınıf öğrencilerinden Ömer Koray Yıldırım; “Araştırmalar yapmaya devam ediyorum. İlerde bu sporla ilgili büyük hedeflerimiz var. Dünya çapında ya da milli takımda büyük dereceler almayı hedefliyoruz. İlk adımı attık. Çok mutlu ve heyecanlıydım. Bu alanda ilk olmanın verdiği mutlulukla da büyük başarılar elde edeceğimize inancımız tamdır. Hocalarımıza ve bizlere destek olan Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Kadın ve erkek olarak iki ayrı takım oluşturulan kulüp, önümüzdeki günlerde antrenmanlarına başlayacak.

Kaynak: EdirneHaber.Org – Özlem Ceylan – Burcu Temel

Nehirler, TED kürek kulübü ile uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapacak” için bir yorum

Yorum bırakın